Marți, 28 februarie 2023, la sediul Fundației “Alături de Voi” România a avut loc Conferința de Închidere a proiectului “Investim în Educația Incluzivă!” . Proiectul a fost implementat în perioada 30 octombrie 2020 – 28 februarie 2023, în patru comunități – trei comunități din jud. Iași – Miroslava, Corneși, Horlești și în mun. Botoșani.
Proiectul a fost implementat de un consorțiu format din patru parteneri – Fundația “Alături de Voi” România, Fundația “Star of Hope” România, Asociația Română de Literație și Asociația GAL Stejarii Argintii și patru școli cu rol de parteneri asociați în implementarea proiectului – Școala Gimnazială “Colonel Constantin Langa” Miroslava, Școala Gimnazială “Dimitrie Anghel” Cornești, Școala Gimnazială Horlești, din jud. Iași și Școala Gimnazială ”Sfânta Maria” Botoșani. Proiectul a beneficiat de un grant în valoare de 4,907,269.05 lei,oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS). Cofinanțarea celor patru parteneri de proiect a fost de 545,252.11 lei.
Prin acest proiect, 678 de copii și tineri, din comunitățile menționate, cu vârste între 3 și 18 ani, aflați în situație de risc de abandon școlar și cu cerințe educaționale speciale, au beneficiat de un pachet integrat de servicii cu scopul de a reduce riscul de abandon școlar – activități de tip ”școală după școală”,, servicii de consiliere și orientare în carieră, dezvoltare personală și activități de timp liber, tabere educaționale la munte, tabere de zi în timpul verii și servicii medicale și de recuperare (logopedie, stomatologie, evaluări medicale de specialitate). Numărul de beneficiari asumat prin proiect a fost de 650 de copii din cele patru comunități menționate.
Suplimentar serviciilor oferite prin proiect, beneficiarii au fost premiați, încurajați și motivați material:
- 80 de copiii care provin din medii vulnerabile (inclusiv copiii cu cerințe educaționale speciale), care au obținut progrese școlare și care s-au implicat activ împreună cu părinții lor în activitățile proiectului, au primit la final tablete;
- 650 de copii au primit kituri de rechizite și igienă personală;
- Peste 190 de copii din Cornești, Miroslava și Horlești au beneficiat de activități la diferite cluburi și centre educaționale din Iași (Galaxy Arena Laser Tag, Navigator Academy, Robbo Club, Wallin Gamify learning).
Pe lângă suportul oferit copiilor, prin proiect au fost sprijiniți profesorii și părinții.
- 132 de cadre didactice au participat la un program de formare;
- 142 de părinți/tutori ai copiilor și tinerilor au beneficiat de servicii sociale și intervenție în situație de criză, facilitarea accesului la resursele comunitare;
- 80 de părinți au participat la cursuri de educație parentală.
Conferința de închidere a proiectului a avut scopul de a marca principalele rezultate ale proiectului, de a transmite comunității un mesaj privind sustenabilitatea proiectului și de a descoperi poveștile de transformare care au fost posibile datorită proiectului.
Reportaj TVR Iași
La eveniment a fost prezentă și presa locală. Realizatorul TVR Iași – Ovidiu Mihăiuc, a stat de vorbă cu experții implicați în proiect, dar și cu beneficiarii.
Au prezentat în cadrul evenimentului: Diana Vasiliu, Manager proiect Fundația “Alături de Voi” (ADV) România, Aurora Vatamaniuc, Președinte executiv Fundația Star of Hope România, Prof. Dr. Liliana Romaniuc, Expert educație – Reprezentant Asociația Română de Literație, Irina Manuela Nenerică – Manager Asociația GAL Stejarii Argintii, Ioana Popescu – Șef serviciu asistență socială UAT Miroslava, Cornelia Zamcanu, Director Școala Gimnazială Horlești, Diana Deliu, Director Școala Gimnazială ”Colonel Constantin Langa” Miroslava, Mihaela Roibu, Director Școala Gimnazială ”Dimitrie Anghel” Cornești, Loredana Buleu, cadru didactic Școala Gimnazială ”Dimitrie Anghel” Cornești, Florica Zanvettor, Fost director Școala Gimnazială ”Dimitrie Anghel” Cornești, Carmen Bădărău – Director Școala Gimnazială „Sf. Maria” Botoșani, Gabriela Răducanu – coordonator proiect Fundația Star of Hope România.
În ultima parte a conferinței, experții care au lucrat direct cu copiii și părinții au împărtășit experiențele frumoase: Ana Daniela Dumitriu – logoped, Ștefana Raluca Pocneț – asistent social, Patricia Epure Krișan – psihopedagog, Pelipeschi Sorina – psihopedagog, Cazacu Carmelușa – pedagog social, Avasiloai Denisia Liliana – asistent social.
La eveniment au povestit experiența legată de proiectul “Investim în Educația Incluzivă!” și voluntarii implicați în organizarea taberelor, profesorii voluntari care au acordat servicii de tip “Școală după școală”, copii și părinți care au participat la activitățile proiectului.
Sustenabilitate proiectului va continua pe parcursul următorilor cinci ani și va fi asigurată prin intermediul celor patru centre educaționale înființate și dotate în cadrul proiectului. Școlile partenere în cadrul proiectului vor partenerii strategici în asigurarea sustenabilității.
La Conferința de închidere a proiectului au participat peste 60 de persoane (online și fizic). Evenimentul a fost transmis online pe Zoom și pe pagina de Facebook a Fundației ADV România. Înregistrarea integrală poate fi urmărită aici:
Pentru detalii privind activitățile din proiect, accesați pagina de știri.
****
Despre Fundația “Alături de Voi” România
Fundația „Alături de Voi” România (ADV) este o organizație neguvernamentală acreditată ca furnizor de servicii sociale și întreprindere socială, înființată în februarie 2002, a cărei misiune este incluziunea persoanelor cu dizabilități și din alte grupuri vulnerabile. ADV România, este unul din pionerii economiei sociale din România care a dezvoltat 3 întreprinderi sociale proprii și a contribuit la apariția Legii Economiei Sociale.
Peste 150000 de persoane, în special tineri din categorii vulnerabile și cu dizabilități, au beneficiat de serviciile directe oferite în timp de către organizație. Peste 200 de persoane cu dizabilități, în special tineri, au lucrat / lucrează la ADV sau pe piața muncii, beneficiind de un pachet complet de servicii de inserție socio-profesională.
Ceea ce facem zi de zi…, ne definește practic viitorul!
Despre Fundația “Star of Hope” România
Fundaţia “Star of Hope” Romania este o organizaţie neguvernamentală cu sediul în Iaşi, înfiinţată în 1998 cu sprijinul Organizaţiei suedeze Star of Hope Internațional. Misiunea fundației este îmbunătățirea calității vieții copiilor aflați în dificultate, în special a copiilor cu dizabilități, dar si ajutorarea copiilor nevoiași pentru o viață mai bună, pentru ca aceștia să crească și să se dezvolte firesc, într-un climat de demnitate, încredere și de valorizare a ființei umane.
Despre Asociația Română de Literație
Asociația Română de Literație are misiunea de a promova şi susţine exemplele de bună practică, modelele de excelenţă şi eficienţă didactică în educaţie, urmărind cu prioritate creşterea calităţii procesului de predare-învăţare pentru a contribui la formarea şi dezvoltarea competenţelor necesare împlinirii la nivel personal şi social a elevilor şi a adulţilor într-o societate bazată pe cunoaştere şi învăţare continuă.
Despre Asociația GAL Stejarii Argintii
Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Stejarii Argintii, cu sediul în comuna Miroslava, judeţul Iaşi, are misiunea de a contribui la dezvoltarea locală într‐o manieră specifică și de găsi soluții adaptate la nevoile și prioritățile comunităților locale. Teritoriul Grupului de Acţiune Locală Stejarii Argintii este situat în judeţul Iaşi și este format din 6 comune: Miroslava, Lețcani, Dumești, Popești, Mădârjac și Horlești.
Proiectul ”Investim în educația incluzivă”_Cod PN2041 este finanțat în cadrul Apelului ”Educație incluzivă pentru copii și tineri în situații de risc”, din cadrul Programului ”Dezvoltare locală, reducerea sarăciei și creșterea incluziunii romilor”. Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 5.452.521 lei, oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS).