Luna august a însemnat pentru proiectul “Investim în educația incluzivă!” finalizarea celor trei cursuri de educație parentală, la care au participat 60 de părinți din comunitățile din jud. Iași, incluse în proiect.
Cursurile au avut ca scop să-i ajute pe părinți să își dezvolte abilitățile de relaționare cu copiii lor, să recunoască nevoile pe care copiii le au și să înțeleagă importanța educației în dezvoltarea lor.
Fiecare curs a cuprins 10 teme, abordând educația parentală din perspectiva disciplinării pozitive. Subiectele au vizat teme precum: comunicarea eficientă, gestionarea emoțiilor, prevenirea comportamentelor de risc (comportamente adictive – alcool și droguri), etapele de dezvoltare ale copiilor, diferențe între disciplinare și pedeapsă, influența anturajului, modelarea timpului liber în mod constructiv, educația sexuală în familie, oferirea de modele pozitive în ceea ce privește atitudinea față de învățare, etc.
Cursul a fost organizat într-o manieră interactivă, non-formală, părinții angajându-se activ în toate discuțiile și activitățile practice.
Feedback-ul primit în urma celor 3 cursuri a fost unul foarte favorabil, părinții manifestându-și dorința de a mai participa la astfel de întâlniri. Astfel încât, de comun acord, s-au format grupuri de WhatsApp cu scopul de a crea o relație de sprijin între părinți.
În măsura în care timpul ne va permite, ne propunem să organizăm periodic întâlniri de follow-up cu părinții, în cadrul cărora să monitorizăm și să întărim modul în care informațiile primite la curs sunt aplicate în educarea copiilor.
_____
Proiectul ”Investim în educația incluzivă”_Cod PN2041 este implementat de către Fundația ”Alături de Voi” România, în parteneriat cu Fundatia Star of Hope Romania, Asociația Română de Literație și Asociația GAL Stejarii Argintii, în cadrul Apelului ”Educație incluzivă pentru copii și tineri în situații de risc”, din cadrul Programului ”Dezvoltare locală, reducerea sarăciei și creșterea incluziunii romilor”, program finanțat din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 și administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala – FRDS